Historische Oogstdag in Ophemert 18 Augustus

OPHEMERT Op zaterdag 18 augustus vindt op het terrein aan de Molenstraat in Ophemert de jaarlijkse Oogstdag plaats van de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC). Op deze dag wordt getoond hoe in vroegere tijden graan en aardappels geoogst werden, zowel met handgereedschap, met paardenkrachten als met historische tractoren en werktuigen.

Vroeger werd het land met paard en ploeg bewerkt, werden de graankorrels met de hand gezaaid en het graan ook weer handmatig met een zeis of sikkel geoogst. Dit is tijdens de Oogstdag allemaal te zien.

Lees verder

Later werden deze werkzaamheden gedaan door machines aan die door tractoren werden voortbewogen, zoals een dorskast en een zelfbinder. Ook deze tractoren en machines worden tijdens de Oogstdag gedemonstreerd. De gerooide aardappels kunnen de aanwezigen vers van het land kopen op deze dag.

Voor de kinderen is er van alles te zien en te doen. Er is een kleine kinderboerderij waar de kinderen de aanwezige beesten kunnen aaien en knuffelen. Ook kunnen ze koekjes bakken van zelf gemalen meel en zijn er kleine tractors waarop ze rond kunnen rijden.

Daarnaast zijn er diverse marktkraampjes, oude ambachten zoals een mandenvlechter en een touwslager en een door paarden voort getrokken Pipowagen. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er zijn diverse hapjes en drankjes te verkrijgen, zoals broodjes hamburger, gebakken beenham en ter plekke gebakken poffertjes.

Molenstraat in Ophemert (tegenover huisnummer 34). De entree is gratis. Publiek is welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

Bron: https://nieuwsbladgeldermalsen.nl/lokaal/historische-oogstdag-ophemert-471639

2018-08-14T12:03:56+02:00