Kom ook naar de Oogstdag ’17

In de Molenstraat te Ophemert zijn op 19 augustus oogstwerkzaamheden te zien die de Betuwse Historische Tractoren Club organiseert. Bij velen zal dat een  nostalgisch gevoel oproepen, maar voor wie de oude gebruiken niet kent, is er van alles te zien over het oogsten van graan en aardappels bijvoorbeeld door generaties voor ons.

Ploegen deed men met een ouderwetse ploeg met een paard ervoor. Daarmee kon de boer niet gemakkelijk keren aan het eind van het land. De voren konden ze dan  niet recht maken, getuige de cultuur-historische kromakkers die nog in onze regio te zien zijn. Zaaien gebeurde met de hand.  Als het koren rijp was, kwam er geen machine aan te pas, maar een sikkel, dat vereiste een bepaalde vaardigheid waarover nog maar enkele mensen beschikken. Maar hoe kwamen de graankorrels los om tot meel te worden gemalen? Allemaal handwerk dat te zien zal zijn op 19 augustus.

Ook aardappelen rooien was handarbeid. Ze groeien in de grond. Dat weten veel stadmensen niet. Ze zien wel de bloemen aan de plant, maar geen aardappels. Wie in deze streek komt wonen heeft nog veel te leren.

De oogstdag is niet alleen nostalgisch, maar ook informatief en bovendien gezellig. De clubleden zijn graag bereid tot een praatje. Voor kinderen is de dag een feest, want er zijn speciale activiteiten voor hen: een soort kinderboerderij waar ze tussen konijntjes en geitjes kunnen lopen, koekjes bakken van zelf gemalen meel, aardappels rooien en daar frietjes van bakken.

Een mandenvlechter en een touwslager vertonen oude ambachten, een Pipowagen en marktkramen trekken ook de aandacht. In een tent zijn hapjes en drankjes te krijgen.

De entree is gratis. Publiek is welkom van 10 uur tot 5 uur.

2017-08-16T15:14:24+00:00