Al vroeg op de zaterdagochtend werd Opijnen gewekt door het geronk van busjes en auto’s met aanhangwagens. Tientallen handelaren en tractorliefhebbers verzamelden zich aan de Zandstraat voor de jaarlijkse ruilbeurs van de Betuwse Historische Tractoren Club. Een vrijmarkt voor alles wat agrarisch is: van grote trekkerbanden en koplampen, tot oude slijpstenen en roestig gereedschap.
Waar niet alleen de objecten ver van elkaar verschillen, staan ook de vele verkopers met verschillende intenties op het garageterrein. ,,Ik heb eigenlijk alles weggegeven”, lacht Jan van Santen (70). Hij wijst naar zijn platte kar gevuld met oude waterpompen, bietensnijders en een groot houten wiel. ,,Ik heb er wel wat voor gekregen maar het gaat hier weg voor een vriendenprijsje”, legt de Opijnse boer uit. Voor hem is de ruilbeurs maar wat
Al kon ook Van Santen het niet laten toen hij over de markt liep ,,Dit trekkerstuur moest ik toch wel echt kopen.” Waar hij ‘m voor gaat gebruiken, weet hij ook nog niet. ,,Dat maakt ook niet uit. Het is weer iets moois om aan te sleutelen. En anders verkoop ik hem de volgende keer weer.”
Oude gierpomp
Naast opruimboeren zoals Van Santen zijn er ook stevige handelaren aanwezig. Haantje de voorste deze ochtend was Henk Geurtsen, met een aanhanger vol antieke machines. ,,Ik had verwacht mijn wagen breder op het terrein te kunnen zetten”, moppert hij. ,,Nu ziet men mijn spullen minder goed.” Hij werpt een blik op zijn aanhangwagen in de uiterste hoek van de markt en er ontstaat toch een kleine twinkeling in zijn ogen. ,,Kijk dit is nog een oude gierpomp en dit apparaat daar werd jaar en dag geleden bieten mee gesneden.” Met een glimlach op zijn gelaat staat de handelaar uit te weidden over zijn spullen. ,,Dit heb ik enige tijd geleden opgekocht bij een museum, en kijk, ze zijn prachtig. Het is de roest die het juist dat authentieke geeft.” Toch krijgt Geurtsen zijn machines uit het verleden maar lastig aan de man. ,,Ik ben bang dat ik me met deze spullen in de vinger heb gesneden. Er is minder vraag naar dan ik had gehoopt.”
Dan breekt een zware mannenstem door het geroezemoes vanaf de andere kant van Geurtsens kraam. ,,Wat vraag je voor die ketting?”. Een man met een forse snor houdt een bruin geroeste hijsketting in de lucht. ,,Geld”, antwoordt Geurtsen kort. Het onderhandelen begint ,,Een tientje dat is meer dan zat”, oppert de koper stellig. Geurtsen houdt wijselijk zijn mond. De koper biedt opnieuw ,,Twaalf euro, dan neem ik hem direct mee.” De handelaar kijkt nog eens bedenkelijk ,,Nog een euro erbij.” Een goedkeurend knikje en een klap op de hand maakt de deal rond. ,,Toch nog wat verdiend.”
Editie weer geslaagd
Zowel Geurtsen als Van Santen hebben naast het verkopen ook geruim de tijd om bij te praten met de vele bezoekers. Johan Ringelenstein heeft dat totaal niet. Met de zweetdruppels op zijn voorhoofd staat hij vlug nieuwe koffie te zetten. Zijn koffiekraam is namelijk het kloppende hart van de ruilbeurs waar de burgers en broodjes haast over de toonbank vliegen. ,,Ik heb zo al honderdvijftig burgers verkocht, de koffie ben ik al gestopt te tellen.”
Ringelenstein is bestuurslid van de Betuwse Historische Tractoren Club en geniet volop van de drukte. ,,Hoe drukker hoe leuker.” Voorheen was de ruilbeurs in Zennewijnen ditmaal voor het eerst in Opijnen. ,,Het was nog maar de vraag of iedereen ons kon vinden deze keer.” Eén blik de Zandstraat in, waar de berm vol staat geparkeerd met auto’s zover het oog reikt, geeft het antwoord. De koopjesjagers hebben de ruilbeurs gevonden. ,,Deze editie is weer geslaagd.”
Bron: De Gelderlander – Roan Andree 08-01-23, 07:00